Zoeken in deze blog

maandag 21 februari 2022

Zorg jij met een split test voor betere prestaties van je copy?

 

Zorg jij met een split test voor betere prestaties van je copy?





    Met split testing is de kwaliteit van je copy constant te verbeteren;

    Split testing is een techniek en geen magische tovertruc;

    Zorg voor een strategie en werk vooral goed gestructureerd en planmatig.



Zorg jij met een splittest voor betere prestaties van je copy?

Hoe split testing je verkoopteksten verder kan helpen

Er is een effectieve techniek beschikbaar, die een copywriter werkelijk kan helpen om betere teksten te produceren. De meeste copywriters gebruiken het echter niet. De techniek wordt een split test genoemd en als zoveel termen in dit boek laten we het maar weer noodgedwongen onvertaald.

We gaan werken met meerdere versies

Bij een split test maak je meerdere versies van je verkoop tekst in verschillende stijlen en met verschillende woorden. Soms wordt alleen de kopregel maar veranderd. Of je neemt bijvoorbeeld in de ene versie wel aanbevelingen op en in de andere niet. Naderhand kun je dan zien op welke versie je uiteindelijk de beste reacties krijgt.

Veel mensen vinden dat een split test teveel tijd kost

Split testing kan zelfs bij de meest fantastische teksten voordeel bieden. Het grote probleem dat altijd naar voren wordt gebracht, is dat het extra tijd kost. En dat is dan ook precies de reden dat veel copywriters er met een grote boog omheen gaan. De voordelen, die tegenover die zogenaamd verloren tijd staan, maken het toch zeker het overwegen waard. Wil je echt krachtige verkoopteksten gaan schrijven, dan moet je er beslist eens wat verder naar kijken.


Weet goed wat je onderzoeken wilt

Als je verschillende varianten van je tekst gaat maken, dan dien je vooraf precies te weten wat je nu eigenlijk wilt gaan onderzoeken. Wil je twee compleet andere stukken tekst gaan testen? Of bijvoorbeeld alleen de kopregel? Nadat je besloten hebt, wat je wilt kun je de verschillende teksten gaan schrijven. Je kunt twee of meer teksten maken, afhankelijk van je bedoeling. Voorzie elke versie van een traceerbare code. Deze moet ook op een bestelformulier terug te vinden zijn, wil je het verschil in werking zichtbaar kunnen maken.
 

Houd de teksten wel goed vergelijkbaar

De meest effectieve manier is om twee varianten van je teksten volkomen identiek te houden op het onderdeel na, dat je testen wilt. Ook de manier waarop je de tekst gebruikt, moet hetzelfde zijn. Hoe meer identiek alles is, hoe beter. Uiteindelijk produceert dat toch de meest betrouwbare teksten.

Technisch is een split test niet moeilijk om te doen

Een manier om dit alles te bereiken en die de techneuten onder ons aan zal spreken, is verschillende stukken van de code van een website te genereren met bijvoorbeeld een PHP programma, dat varianten kan produceren. Later haal je die code er uit en vervang je die door de definitieve HTML. Vraag een goede programmeur om raad. Het is niet tijdrovend of ingewikkeld. En het bespaart veel werk.

Split testing kost inderdaad tijd, maar dat verdient zich terug

Er is geen twijfel aan dat split testing gewoon heel veel werk is. Het is geen kwestie van wat teksten schrijven en achterover gaan leunen om te zien wat er gebeurt. Je dient statistieken te genereren en veranderingen aan te brengen, om uiteindelijk de best mogelijke copy te krijgen. De enorme voordelen van split testing maken het toch de moeite meer dan waard. Je krijgt de meest effectieve tekst en een hoop bruikbare informatie voor toekomstige projecten. En dat verdient zich terug. Split testing dringt door tot de kern, waar de beslissingen van je lezers genomen worden. Je leert wat hen beweegt en je leert hoe je in de toekomst steeds betere en steeds effectievere teksten kunt gaan schrijven.

Soms is split testing een continu proces

Wellicht is er maar één split testing sessie nodig, om tot die kern door te dringen.
Maar het kan ook een constant proces zijn, waarin steeds zaken worden bijgestuurd. Dat is iets wat volledig van je markt en de stabiliteit van die markt afhankelijk is. De ene markt is veel gevoeliger voor mode en hypes dan de andere.

Nieuwe markten vragen nieuwe testen

Split testing werkt voor één markt en doet dat waarschijnlijk een aantal keren achter elkaar, maar zodra je naar een andere markt gaat, dan dien je het werk over te doen. En voor iedere nieuwe markt dien je minimaal één andere test te doen.

Split testing zorgt voor kennis van je doelgroep

Je wilt je klanten zo goed mogelijk leren kennen, zodat je teksten kunt schrijven die hen aanspreken en uiteindelijk overtuigen. Er is geen betere aanpak, dan direct uit te testen wat je lezers aanspreekt en wat hun aandacht weet te trekken.

Split testing is beslist geen tovertrucje

Split testing is voor elke copywriter bereikbaar. Het is geen tovertruc, die slechts enkelen beheersen. In het begin is het lastig, maar naarmate je langer bezig bent, wordt het een soort tweede natuur. Split testing is één van de allerbeste hulpmiddelen die een copywriter ter beschikking staan.

Het beste is om split testing gewoon te proberen

Heb je je bedenkingen over split testing ? Doe dan wat eenvoudig online onderzoek en je zult al snel bevestigd zien,  dat split testing in het algemeen een geweldig hulpmiddel wordt gevonden. Het is niet ongebruikelijk, dat split testing leidt tot een verdubbelde of verdrievoudigde omzet.


Meten is weten. Ook bij copywriting

En dan is het maar de grote vraag of het inderdaad de investering in tijd niet nodig maakt. Inderdaad,  split testing is iets dat inspanning vraagt, maar het kost nu eenmaal inspanning en moeite om online geld te verdienen. Split testing hoort er gewoon bij. Uiteindelijk zijn het je lezers die je teksten beoordelen door wel of niet te kopen. Wees die lezers voor en zoek ver voor die tijd al uit wat hen aanspreekt.

Tenslotte is het best veel waard om precies te weten wat je kopers motiveert om bij jou te kopen, nietwaar? En het leuke van al deze onderzoeken is, dat uw lezers er geen flauw idee van hebben, dat ze als een soort van proefkonijn worden gebruikt.
 


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten