Zoeken in deze blog

maandag 21 februari 2022

Gebruik jij altijd bullets in je copywriting?

Gebruik jij altijd bullets in je copywriting?





    Bullets zijn de kleine opsommingstekens voor een zin in een lijstje, die een belangrijker rol spelen, dan je door hun grootte zou verwachten;

    Bullets zijn anders, dan de rest van je tekst en daarom vallen ze op;

    Bullets zijn echt voor pakkende oneliners, dus zet er geen hele teksten achter.



Gebruik jij altijd bullets in je copywriting?

De voordelen voor je lezer

Iedere copywriter die al een tijdje in de business meeloopt weet, dat zogenaamde bullets enorm kunnen helpen bij het schrijven van effectieve tekst. Bullets zijn de bekende opsommingstekens in lijstjes, zoals vierkantjes, rondjes, streepjes en dergelijke. Er is geen lekker lopend Nederlands woord voor, dus gebruiken we verder de Engelse term "bullet". 

En in plaats van bullets worden ook wel cijfers en letters gebruikt als er een element van volgorde in de lijst zit. Het blijkt dat lezers erg positief reageren, als er gebruik van bullets wordt gemaakt. Bullets verduidelijken de structuur van de tekst en dienen als een soort van pad door de tekst heen.

Het belang van bullets

Omdat ze zo voor de hand liggen, schuilt het gevaar dat bullets bij het maken van teksten over het hoofd worden gezien, En dat het belang van het gebruik van bullets zwaar wordt onderschat. Daarom gaan we in dit verhaal eerst eens wat verder in op het gebruik van bullets.
Als je tekst schrijft voor internet, kun je allerlei soorten lezers verwachten. De meeste lezen snel de kop, sub-koppen en opvallende tekst delen. Juist voor dit soort lezers zijn bullets van groot belang.

Bullets vallen op, omdat ze anders zijn

Bullets trekken de aandacht, omdat ze uit de normale tekst springen. Ze zijn anders dan de rest van de gebruikte letters en cijfers en vallen daardoor op. Dat opvallen maakt bullets heel geschikt om zaken onder de aandacht te brengen van lezers, die de tekst alleen globaal doornemen.

Onderschat bullets niet

Sommige schrijvers denken dat bullets te simpel zouden zijn voor hun lezers. Dat is niet waar. Iedere lezer is er gewoon bij gebaat als de zaken in je tekst goed gestructureerd worden neergezet en opgesomd. En vooral bij opsommingen, bijvoorbeeld van de vele voordelen van je product of dienst, ligt dan ook dé grote kracht van deze minimale tekentjes. Voordelen van producten zijn heel belangrijk, bij het verkopen ervan en we moeten er dus alles aan doen om die voordelen goed op te laten vallen.
 

Bullets zijn te vergelijken met het belang van de kopregel

Bullets staan qua belangrijkheid in je tekst ongeveer op het niveau van de kopregel. Een niet te onderschatten onderdeel dus. Vrijwel elke lezer zal ze zien. Dus het is niet alleen belangrijk dat die bullets er zijn, het is ook belangrijk dat ze goed gebruikt worden en dus aan de inmiddels bekende eisen van goede tekst voldoen.  

Richtlijnen voor de tekst achter de bullet 

De tekst bij je bullets moet to-the-point en duidelijk zijn, waarbij elke bullet één specifiek onderwerp behandelt. De tekst moet gemakkelijk te lezen zijn en de lezer moet iets interessants achter elke bullet kunnen vinden. Neem dus geen bullets met tekst op, die niets met het onderwerp van doen hebben. Bullets bevatten belangrijke informatie voor de lezers. Het zijn hoogtepunten in de tekst. Het zijn dus zaken, die de lezer moet weten en ook wil weten. Bullets worden niet opgevuld met opvul tekst of andere zinloze informatie.

Hoe maak je een goede lijst?

Als je bullets gaat schrijven, maak er dan een flink aantal. En kies daar de beste weer uit. Daarmee krijgt je lijst automatisch meer kwaliteit. En het helpt je ook om specifiek te blijven. Maar er zijn meer tips over bullets te geven:

1. Eén aspect per bullet

Elke bullet moet één belangrijk aspect van het product weergeven. Dat is het doel ervan. Het benadrukken van een voordeel of een belangrijke eigenschap.

2. Houd de tekst bij de de bullet kort

Maak er geen uitgebreide uitleg bij. Die uitleg komt eventueel later wel in de rest van de tekst. Hou het in deze lijst vooral simpel en zeer gemakkelijk toegankelijk.

3. De zinnen behoeven hier niet perfect te zijn

Je kunt ook fragmenten of andere incomplete zinnen gebruiken. Als je maar goed duidelijk maakt, wat je zeggen wilt. Dat is het punt dat hier telt.

4. Zorg dat je bullets een doel hebben

Je gebruikt bullets en de bijbehorende tekst om daar meer mee te bereiken, dan alleen de lezer die snel over de tekst heen leest.

5. Zorg dat iedereen blijft lezen

De tekst moet zodanig zijn, dat ook een "normale" lezer de neiging krijgt om verder te lezen tot aan de "bestel nu" knop.  

6. Bullets mogen zeker geen opvulmateriaal worden

Als je bullets gebruikt, dan doe je dat met een goede reden. Er moet iets interessants staan. Iets van waarde voor de lezer.

7. Bullets zijn nooit een doel op zich

Gebruik nooit bullets met als reden, dat je nu eenmaal bullets in verkoop tekst hoort te gebruiken.

8. Een bullet wijst op iets interessants

Als je lezer een bullet ziet, dan weet hij of zij dat de informatie die erop volgt belangrijk is.  

De relaties tussen bullets en teksten

De manier waarop je bullets schrijft, is net zo belangrijk als de manier waarop je die bullets gebruikt. De tekst die je schrijft, moet gewoon bij een bullet horen. Anders kun je deze tekst beter niet gebruiken.

Onthoud ook altijd dat bullets een aanvulling op je teksten dienen te zijn. Bullets moeten niet het centrum van de tekst gaan vormen of de tekst zelfs gaan domineren. Een bullet is een hulpmiddel, dat lezers ertoe aanzet om je teksten te gaan lezen.

Bullets trekken lezers aan, die alleen globaal de tekst snel doornemen. Zorg dat als de bullets de aandacht krijgen, dat ze aanzetten tot lezen. Ook maken bullets de totale tekst visueel aantrekkelijker, doordat er geen grote blokken tekst ontstaan. En als het er visueel goed uitziet, dan moedigt dat ook al weer meer aan om te gaan lezen.  

Samenvattend

Gebruik altijd bullets in je tekst. Maar gebruik je bullets op een goede manier. Gebruik de bovenstaande richtlijnen voor het schrijven van bullets en zorg ervoor dat ze iets positiefs aan het totaal aan tekst bijdragen. Zorg er voor dat de bullets niet alleen ruimte in staan te nemen. Want mits goed gebruikt, kunnen bullets je tekst enorm versterken en nog krachtiger maken. 


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten