Zoeken in deze blog

maandag 21 februari 2022

Bezit jij de essentiële hulpmiddelen bij copywriting al?

 

Bezit jij de essentiële hulpmiddelen bij copywriting al?





    Een goede swipefile (zeg maar een opgebouwde verzameling voorbeelden van goede copywriting) kan buitengewoon handig zijn;

    Zorg voor een eenvoudige, maar goede HTML-editor, zodat je kunt zien wat je maakt;

    Software om je tekst te optimaliseren voor SEO kan handig zijn, maar test het goed voordat je het koopt.



Bezit jij de essentiële hulpmiddelen bij copywriting al?

Het edit programma en de swipefile

Er zijn een paar belangrijke hulpmiddelen voor iedereen, die aan online copywriting doet. De ene is een HTML edit programma. En het andere hulpmiddel is een zogenaamde swipefile. De term swipefile zegt niet iedereen iets. Een swipefile is een bestand met gekopieerde kopteksten van anderen. Het doel van die swipefile, is het geven van inspiratie, met name als het daar bij ons zelf eventjes aan ontbreekt. Met deze combinatie van hulpmiddelen zijn prima resultaten te behalen.

Wat basiskennis van HTML kan handig zijn

Een HTML editor maakt tekst aan in een formaat dat direct in een website te gebruiken is, dus voorzien van de HTML codes, waarmee je webbrowser als Edge, Chrome of Firefox je pagina's opmaakt. In principe kun je met een HTML editor complete webpagina's maken als je daar de kennis voor hebt. Het kan wel handig zijn in voorkomende gevallen, maar je moet er wel zelf een beetje idee in hebben. Anders kun je beter iemand inhuren om het voor je te doen.  

Beoordeling van het resultaat is nodig

Een HTML editor is interessant, omdat je er belang bij hebt om te kunnen zien hoe het eindresultaat eruit gaat zien als het eenmaal online staat. Goede copywriting kost best wat tijd en het zou jammer zijn als het eindresultaat dan toch nog tegenviel. Je wilt toch dat de opmaak er uit ziet, zoals je die voor ogen had, als het eenmaal online staat.

Een HTML editor regelt veel voor je

Een HTML editor regelt voor je hoe de uiteindelijke tekst eruit gaat zien. De programma's lijken vaak veel op een normale tekst editor, zoals Microsoft Word. Daardoor zijn HTML editors ook best te gebruiken door mensen die geen ervaring met HTML hebben.

Je vindt een HTML editor op internet

Wat zoekwerk op internet levert een groot aantal van deze editors op. Sommige zijn gratis en anderen vragen een gering bedrag. Natuurlijk doen bekende softwarepakketten als Dreamweaver van Adobe het ook, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan.



Het grote belang van de swipefile
Gratis op te halen vanuit de boekensectie van dit weblog

De assistent van de copywriter

Een swipefile is de belangrijkste assistent en vaak de grootste vriend van de copywriter. Deze swipefile bevat complete koppen en stukjes tekst, die hun nut eerder op een andere plek bewezen hebben. De swipefile is vooral bedoeld om inspiratie op te doen en om kennis van werkende koppen te vergaren. Je maakt een dergelijke swipefile gemakkelijk zelf door overal teksten te kopiëren naar een tekstbestand. Begin er zo snel mogelijk mee.

Voorbeelden zijn overal

Goede voorbeelden van werkende kopregels kom je overal tegen. Neem koppen en dergelijke die kennelijk goed scoren. Een goede indicatie is al, dat die koppen kennelijk jouw eigen aandacht al getrokken hebben. Met de nodige aanpassingen kun je ze zelf straks goed gebruiken. We gaan de voorbeelden natuurlijk niet kopiëren. Zo werkt een copywriter met hart voor zijn werk niet. We gebruiken de inhoud van je swipefile als een soort van gids. Je leert vanzelf wat je er van kunt gebruiken en wat zeker niet.

Het zijn vooral hulpmiddelen om mee te leren

Deze hulpmiddelen zijn -inderdaad- hulpmiddelen. Ze zijn niet meer en niet minder. Alleen kennis en veel, heel veel ervaring, kunnen van jou een goede copywriter maken. Alleen je swipefile en HTML editor gaan samen echt geen goede tekst voor je schrijven. Maar het helpt zeker in het leerproces en na enige tijd ga je beslist een eigen, herkenbare stijl ontwikkelen. En daar kunnen deze hulpmiddelen je heel goed bij helpen.

En er zijn meer hulpmiddelen

Naast deze HTML editor en een goede swipefile zijn er andere hulpmiddelen die u kunnen helpen bij je copywriting. Zo zijn er verscheidene programma's die je teksten voor je optimaliseren. Meestal werken ze helaas alleen in het Engels. En ook dat soort programma's geven geen enkele garantie dat je echt goede tekst schrijft. Deze software assisteert je, maar kan niet toevoegen wat er al niet was. Als er slechte tekst in gaat, komt er ook weer slechte tekst uit.

Ook bestaat er software om de tekst beter te maken voor zoekmachines. Helaas wijzigen de normen hiervoor regelmatig, dus deze software is snel verouderd. Erger is dat je dat pas na verloop van tijd merkt.

Deze hulpmiddelen voldoen voor de meeste copywriters

De meeste copywriters zullen genoeg hebben aan een HTML editor en een swipefile. Copywriter blijft toch een apart vak, dat veel studie en ervaring vereist. Door het te doen, te doen en nog eens te doen, ontwikkel je de benodigde vaardigheid.

Niet door er een computerprogramma voor in te zetten, hoe aanlokkelijk dat ook klinkt.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten